Vakuum-tryckimpregnering utförs i tryckkärl, en s.k. autoklav, under högt tryck där torkat trämaterial med en fuktkvot understigande 22 procent placeras i ett liggande tryckkärl som tillsluts. Luften sugs ut ur kärlet och vedens cellstruktur, varefter man tillsätter brandimpregneringsvätskan under konstant vakuum. Det övergår i högt tryck där brandskyddsmedlet pressas in i veden, varpå det avslutas med eftervakuum där överskott tas bort. Processen programmeras antingen efter upptagningsmängd eller tid för varje steg beroende på tillverkarens rutiner.
Den extra mängd brandimpregneringsvätska som tillförs programmeras i en dator som registrerar att aktuell mängd tillförs och tas upp av trämaterialet. Upptagningen av brandskyddsmedel är ofta 150-350 liter per kubikmeter virke/plywood, men kan beroende på träslag uppgå ända till 600 liter per kubikmeter. Brandimpregneringen ger träet egna brandskyddsegenskaper på materialets samtliga sidor och djupt in i vedens cellstruktur.
Brandimpregnering förekommer i olika fabrikat med varierande egenskaper med avseende på exempelvis brandskydd och beständighet. Detta beror bl.a. på att brandskyddsmedlen kan bestå av flertalet olika råvaror med helt skilda egenskaper. Det gör att vissa brandskyddsmedel är betydligt bättre/sämre än andra när det gäller egenskaper för beständighet, rök och brandegenskaper, hygroskopicitet, korrosion m.m. Det är därför viktigt att välja rätt fabrikat utifrån tillämpning så att exempelvis ställda lagkrav uppfylls. Produktens brandklass behöver inte nödvändigtvis betyda att produkten är lämplig att använda. Andra egenskaper som måste kontrolleras är bl.a. långtidsbeständighet i exteriör eller fuktig miljö.
© Copyright 2021 | All Rights Reserved.